Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Κι όμως η Ελλάδα παράγει...(α' μέρος: ΝΕΡΟ -πηγή ζωής)


Η Ελλάδα προβάλλεται από ένα σύνολο μέσων μαζικής προπαγάνδας, τα λεγόμενα ΜΜΕ, πληρωμένων κονδυλοφόρων, πολιτικών και άλλων, ως ένας τόπος που τίποτα δεν παράγεται, όλα εισάγονται, όλα έρχονται απ' έξω. Έτσι συντηρείται ο μύθος του τεμπέλη Έλληνα και της ψωρο-Κώσταινας. Είναι όμως έτσι; Για να απαντηθεί αυτό πρέπει να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση στο σήμερα, να διερευνηθεί το πρόσφατο παρελθόν (το οποίο θα καταδείξει επιτυχημένες καταστάσεις που πιθανώς σκόπιμα οδηγήθηκαν στον αφανισμό), αλλά και να αναδειχθούν οι μελλοντικές προοπτικές.
Ξεκινώντας από τα βασικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει νερό και μάλιστα αρίστης ποιότητας. Το νερό είναι το πιο βασικό αγαθό για την ίδια τη ζωή και η χώρα μας το διαθέτει άφθονο. Η ποιότητα του ελληνικού νερού από τις πηγές, αλλά και του νερού των δικτύων ύδρευσης έχει βραβευτεί μετ' επαίνων από έγκυρα ινστιτούτα και αξιολογήσεις. Παρά τα τοπικά προβλήματα, οι μεγάλοι ελληνικοί ποταμοί θεωρούνται από τους πιο καθαρούς στην Ευρώπη, και το νερό τους από τα καλύτερα, καθαρότερα και πιο ωφέλιμα.
Όποιος έχει ταξιδέψει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους, έχει πραγματικά διαπιστώσει από πρώτο χέρι την τεράστια, πραγματικά, διαφορά σε ποιότητα, γεύση, τιμή που έχει το νερό εδώ. Οι περισσότεροι λαοί δεν πίνουν νερό από το δίκτυο, προτιμούν το έως και χιλιάδες φορές ακριβότερο εμφιαλωμένο ή πίνουν σόδα. Σε χώρες μάλιστα της Αφρικής ή της Ασίας η χρήση εμφιαλωμένου είναι υποχρεωτική! Ενώ στην Ελλάδα, αν κάτσεις σε καφετέρια, καφενείο ή εστιατόριο, σου προσφέρουν απευθείας ένα ποτήρι νερό-ΔΩΡΕΑΝ, στο εξωτερικό όχι μόνο δεν σου δίνουν "ούτε ένα ποτήρι νερό", αλλά πρέπει να το παραγγείλεις, να τονίσεις ότι πρέπει να είναι χωρίς ανθρακικό και επιπλέον μπορεί να κοστίζει ακριβότερα από ένα αναψυκτικό (π.χ. 5 € τα 330ml)
Εκτός από πηγή ζωής, το νερό χρησιμοποιείται στη παραγωγή: πρωτογενή και δευτερογενή. Χωρίς νερό δεν μπορούν να σιτιστούν τα ζώα, δεν μπορούν να γίνουν καλλιέργειες, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας. Αλλά και στη βιομηχανία, χωρίς νερό δεν γίνεται! Για παράδειγμα ένα μικροτσίπ απαιτεί 38 λίτρα νερού για την κατασκευή του, ενώ ένα αυτοκίνητο (κρατηθείτε...) περίπου 150 τόνους νερό! Είναι λοιπόν φανερό ότι μια οικονομία, μια χώρα, δεν μπορεί να θεωρείται αυτόνομη ούτε ως προς την γεωργία και την κτηνοτροφία (άρα και ως προς τη διατροφή), ούτε ως προς τη βιομηχανία, αν δεν έχει αυτονομία σε νερό. Και η Ελλάδα ΕΧΕΙ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άριστη ποιότητα του εγχώριου νερού δίνει ξεχωριστή γεύση και καλά χαρακτηριστικά σε μια σειρά από προϊόντα πέρα από τα αγροτικά, όπως για παράδειγμα σε αναψυκτικά και μπύρες. 
Κι όμως αυτό που είναι το πιο βασικό από όλα, αποσιωπάται. Όταν μας λένε ότι όλα τα εισάγουμε, ξεχνάμε ότι διαθέτουμε (ακόμη) το πιο σημαντικό, το ΝΕΡΟ! Την ίδια στιγμή σε κάποιες γωνιές του πλανήτη διεξάγονται πόλεμοι για το νερό, ενώ στην πολιτισμένη δύση (Ευρώπη και Αμερική) το νερό των δικτύων στερείται καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών για ένα σωρό από αιτίες που δεν είναι του παρόντος. Το ελληνικό νερό αποτελεί μεγάλο asset, που λένε και οι άνθρωποι της αγοράς. 
Την επόμενη φορά που θα ξανακούσετε ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, θα ξέρετε ότι η Ελλάδα παράγει και έχει το πιο βασικό από όλα, το ΝΕΡΟ, και αυτό δεν είναι αυτονόητο.

Εμπέδηση, 20 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου