Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τραγωδία στην Μπουρκίνα Φάσο ή ακολουθώντας το ματωμένο χρυσάφι

Στις 15 Ιανουαρίου 2016, τοπική ώρα 19.45 έγινε επίθεση στο ξενοδοχείο Splendid και το διπλανό καφε-εστιατόριο Capuccino στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκατούγκου. Οι τρομοκράτες έπιασαν ομήρους, ενώ μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε επιχείρηση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για 30 νεκρούς (οι οποίοι μπορεί να είναι περισσότεροι, καθώς πολλοί είναι ήδη βαριά τραυματίες). Οι τέσσερις δράστες (εκ των οποίων οι δύο γυναίκες) είναι νεκροί. Την ευθήνη για την επίθεση ανέλαβε παρακλάδι της Al Qaeda, και συγκεκριμένα η “Αλ Κάιντα του μουσουλμανικού Μαγκρέμπ” (AQMI), που ανήκει στο “εμιράτο της Σαχάρας” και εδρεύει στο Μάλι. Λεπτομέρειες για την τρομοκρατική επίθεση μπορούν να αναζητηθούν προφανώς σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ; Τι το ιδιαίτερο συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;
Θα θεωρηθεί ως δεδομένο ότι πίσω από κάθε τρομοκρατική επίθεση τζιχάντ δεν κρύβονται ποτέ μόνο κάποιοι φανατικοί Μουσουλμάνοι. Η θεωρία των κακών, φανατικών μουσουλμάνων τζιχαντιστών που δρουν αυτόνομα και από φανατισμό, η τύπου cnn ανάλυση καταρρέει αμέσως, κάθε φορά που έστω και για λίγο σταθεί κάποιος στο πού και στο γιατί.
Ερώτηση κρίσεως: Τι παράγει η Μπουρκίνα Φάσο;
Απάντηση: ΧΡΥΣΟ!!!


προφανώς και άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα βαμβάκι, όμως αυτό το οποίο έχει προσελκύσει διεθνείς επενδυτές (γεράκια και κοράκια) εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ο ΧΡΥΣΟΣ. Η χώρα έχει μεγάλα αποθέματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμη ανεκμετάλλευτα. Όταν τον παλιό καλό καιρό της αποικιοκρατίας βγήκαν στην επιφάνεια οι τόνοι χρυσού στη Γκάνα και στη Νότια Αφρική, σήμερα έχει έρθει η ώρα για κάποιες άλλες χώρες της μαύρης ηπείρου στο παιχνίδι του χρυσού.
Ας πούμε λοιπόν ότι είσαι κερδοσκόπος, άνθρωπος με χρήμα και πολύ μεγάλη επιρροή και θες να βάλεις στο χέρι τον χρυσό της χώρας. Τι θα κάνεις; έλα μην ντρέπεσαι, επιτραπέζια παιχνίδια δεν έχεις παίξει; Το Godfather δεν το έχεις δει; Θα αγοράσεις και θα εξαγοράσεις. Θα βάλεις ανθρώπους ανδρείκελα στο τιμόνι της χώρας, θα περνάνε καλά αυτοί και η παρέα τους και συ θα τρως με χρυσά κουτάλια. Και θα πεινάνε οι καημένοι οι μαύροι. Αλλά τι να κάνουμε μαύροι είναι...
Τι γίνεται όμως, αν κάποια στιγμή, ακόμη και οι διεφθαρμένοι πρώην συνεργάτες σου, οι πολιτικοί της χώρας κάπου σηκώσουν κεφάλι; Τι γίνεται αν τα χαλάσετε στη μοιρασιά; Απλό! Τους βγάζεις από τη μέση, είτε πολιτικά, είτε αν δεν γίνεται αλλιώς, μπαμ και κάτω! Η πρώτη λύση, η πολιτική, σημαίνει ότι βάζεις κάποιον άλλο στη θέση του προηγούμενου (εκείνου που ήθελε πιο πολλά στη μοιρασιά), ο οποίος συχνά μπορεί και να είναι και τέως συνεργάτης του (κανένα πρόβλημα, χρυσός υπάρχει!). Τότε είναι που έρχεται η “δημοκρατία”, αυτή σε εισαγωγικά, όχι η πραγματική. Υπάρχει πάντα και η λύση της σφαίρας βεβαίως.
Τι γίνεται όμως όταν πράγματι εξεγερθεί ο λαός; τι γίνεται αν υπάρξει πολιτική αστάθεια και μάλιστα μακρόχρονη; Τότε βάζεις και μερικούς τζιχαντιστές (πληρωμένους πράκτορες δηλαδή) να διαλύσουν τα πάντα να έρθει χάος ή προκαλείς έναν εμφύλιο, ώστε να έρθει μετά ο στρατός του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, των Γάλλων, των Αμερικανών και λοιπών “πολιτισμένων”, να επιβάλει την τάξη, ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, καθώς με αυτούς τους μαύρους δεν μπορείς να κάνεις συμφωνίες, είναι παρτάκηδες, σήκωσαν κεφάλι και θέλουν όλο τον χρυσό δικό τους!
Αυτά εν συντομία. Το έχασες; δεν κατάλαβες; Ας το πάρουμε πιο αναλυτικά και από την αρχή...

ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

πρωτεύουσα: Ουγαγκατούγκου (περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι)
έκταση: περίπου διπλάσια από την Ελλάδα (274.222 τ.χ)
πληθυσμός: 18,5 εκατομμύρια (περίπου διπλάσια από την Ελλάδα)
ΑΕΠ: περίπου 18,5 δις $ (άρα κατά κεφαλή περίπου 1000$, το χρόνο εννοείται! Φτώχεια καταραμένη!)
νόμισμα: φράγκο δυτικής Αφρικής (δηλαδή Ευρώ, αφού έχει κλειδωμένη ισοτιμία με αυτό)
θρησκεία: περίπου 60% μουσουλμάνοι
25% χριστιανοί
15% ανιμιστικές παραδοσιακές θρησκείες
Κύριος ποταμός: Βόλτα, μεγάλος ποταμός με υδροηλεκτρικό δυναμικό
Γλώσσα: επίσημη γαλλική, ανεπίσημη:πάνω από 60 διαλέκτους, καθώς υπάρχουν πολλές φυλές
χώρα χωρίς θάλασσα, με μεγάλες πεδιάδες και τροπικό κλίμα.
Συνορεύει με: Μάλι (Β), Νίγηρα (Α) και στο νότο με Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Τόγκο και Μπενίν (όλες πρώην γαλλικές αποικίες εκτός της Γκάνας)

Πλούτος της χώρας: ΧΡΥΣΟΣ, βαμβάκι. Υπάρχουν μελέτες και για ΟΥΡΑΝΙΟ (πολύ πιθανό, καθώς το γειτονικό Μάλι είναι τίγκα σε αυτό)
Σχόλια:
Είναι μια φτωχή χώρα. 1000$ κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημαίνει περίπου 3$ τη μέρα. Ζεις εσύ με αυτά; Μπα! Αλλά είπαμε είναι μαύροι. Έχει όμως και ΧΡΥΣΟ. Αργότερα θα βγει στην επιφάνεια και Ουράνιο, καθώς ήδη το επιβεβαιώνουν μελέτες. Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία βασίζει την ενέργειά της σχεδόν αποκλειστικά στο ουράνιο, άρα έχει συμφέρον στην περιοχή (όπως έχει και στο Μάλι στο οποίο έκανε στρατιωτική επέμβαση πριν 2 χρόνια).
Επίσης έχει τον ποταμό Βόλτα (από όπου και το παλιό όνομα της χώρας: Άνω Βόλτα), ο οποίος έχει μεγάλο ανεκμετάλλευτο μέχρι στιγμής υδροηλεκτρικό δυναμικό. Στη Γκάνα για παράδειγμα έχουν φτιάξει φράγμα με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 912MW (περίπου διπλάσιο από το δικό μας στα Κρεμαστά). Η σύνθεση του πληθυσμού δεν είναι αμιγώς μουσουλμανική, αν και το ισλάμ έχει την πλειοψηφία. Καμία σχέση όμως με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι η χώρα πρακτικά έχει Ευρώ, αφού το φράγκο δυτικής Αφρικής έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το Ευρώ (περίπου 656 φράγκα) με εγγύηση του γαλλικού δημοσίου.

Μάθημα ιστορίας
Η χώρα ήταν παλιά γαλλική αποικία, όπως άλλωστε και οι περισσότερες χώρες της δυτικής Αφρικής. Το 1960 έγινε ανεξάρτητη με το όνομα Άνω Βόλτα (Haute Volta) από το όνομα του ποταμού Βόλτα, με πρώτο ηγέτη τον Μωρίς Γιαμεογκό. Αυτός ουσιαστικά επέβαλλε δικτατορία, καταργώντας όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην του δικού του). Επίσης προσπάθησε να ενώσει τη χώρα του με την ακτή ελεφαντοστού.
Μόλις 6 χρόνια μετά την ανεξαρτησία ξέσπασαν αναταραχές σε όλη τη χώρα, απεργίες, διαδηλώσεις και τελικά επενέβη ο στρατός, καθερώντας τον Γιαμεογκό από την εξουσία και κλείνοντάς τον φυλακή. Αυτή είναι η διαρκής ιστορία της χώρας, ένας δικτάτορας και ένα αντιπραξικόπημα και πάλι τα ίδια...

Ο στρατηγός Λαμιζανά ανέλαβε τη χώρα μέχρι το 1980! Για 14 χρόνια είχαν χούντα












Μετά έγινε και άλλο πραξικόπημα το 1982 κι ύστερα κι άλλο το 1983, οπότε ήρθε ο “Τσε Γκεβάρα της Αφρικής”, ο Τομά Σανκαρά, ο οποίος με μια ομάδα επαναστατών κυβέρνησε μέχρι τη δολοφονία του το 1987.

Ο Σανκαρά άλλαξε την ονομασία της χώρας σε Μπουρκίνα Φάσο, “χώρα των καθαρών ανθρώπων” θέλοντας να δείξει ότι η χώρα του από άντρο διαφθοράς θα προχωρούσε μπροστά. Αυτός ( τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα) έκανε εθνικοποιήσεις εταιριών και γης, πήρε τα ορυχεία χρυσού, έδιωξε το ΔΝΤ και την παγκόσμια τράπεζα που απομυζούσαν τη χώρα, και ξεκίνησε διαδικασίες για πλήρη διαγραφή χρέους. Επίσης ξεκίνησε πρόγραμμα ενάντια στην πείνα, ενάντια στον αναλφαβητισμό (ακόμη παραμένει σε ποσοστά του 70-75%), και τις ασθένειες. Επιπλέον προσπάθησε να εμποδίσει την ερήμωση της χώρας με πρόγραμμα φύτευσης. Απαλλοτρίωσε γαίες από τους ντόπιους τσιφλικάδες και δίνοντάς την σε φτωχούς καλλιεργητές. Προώθησε στη διοίκηση γυναίκες (πρωτάκουστα πράγματα) και ενίσχυσε σημαντικά τη θέση των γυναικών. Πέρα από αυτά όμως, ήταν και ένας παναφρικανιστής, θεωρώντας πώς όλοι οι Αφρικανοί μπορούσαν να ενωθούν σε μια κοινή πολιτική ένωση. Ο άνθρωπος ήταν ένας πραγματικός επαναστάτης και μεταρρυθμιστής, με όραμα και πολύ όρεξη να πάει τη χώρα του μπροστά. Τι λες τώρα!
Φυσικά δολοφονήθηκε! Η λύση του μπαμ και κάτω που λέγαμε...
Αλήθεια έχεις ακούσει ποτέ για αυτόν; Μπα! Πάμε παρακάτω...
15 Οκτωβρίου 1987 λίγους μήνες μετά το Ευρωμπάσκετ του Γκάλη 12 αξιωματούχοι μαζί με τον Σανκαρά δολοφονήθηκαν από πραξικοπηματίες με επικεφαλής τον Μπλαιζ Κομπαορέ, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Σανκαρά, με κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στο Μαρόκο και πρώην υπουργός (προεδρίας και δικαιοσύνης) στην κυβέρνηση. Οι φήμες οργιάζουν ότι το πραξικόπημα ενορχηστρώθηκε στα Ιλίσια πεδία από τη Γαλλία (επί “σοσιαλιστή” Μιτεράν δηλαδή). Να χάσουν έτσι εύκολα την κότα με τα χρυσά αυγά;


Ο Κομπαορέ, πρώην αντάρτης, αφού καθάρισε γρήγορα τις λαϊκές αντιδράσεις και κάποιους πιστούς στον Σανκαρά, κυβέρνησε παρακαλώ μέχρι το 2014! Πολύ “δημοκρατικά” φυσικά, και με τις ευλογίες των Γάλλων. Αθρόες συλλήψεις και καταδίκες αντιφρονούντων, απαγορεύσεις ελευθεριών χαρακτήρισαν το καθεστώς του Κομπαορέ. Ακούσατε ποτέ κάτι για αυτό;
Ο τύπου Τσαουσέσκου δικτάτορας έχτισε και ένα παλάτι το 2005 ως προεδρική κατοικία και με εκλογές παρωδία συνέχισε μέχρι το 2014. Το 2011 ξέσπασαν αναταραχές και αντιδράσεις από απλήρωτους στρατιωτικούς. Τίποτα δεν άλλαξε. Το 2014 (30 Οκτωβρίου) τελικά έγινε κάτι σαν την “αραβική άνοιξη”. Έβαλαν φωτιά στο κοινοβούλιο και έκαναν πλιάτσικο σε βουλευτικά γραφεία!Χαμός! Ο Κομπαορέ παραιτήθηκε και η χώρα μπήκε σε μια περίοδο μακράς πολιτικής αστάθειας η οποία λίγο πολύ κρατά μέχρι σήμερα.
Στην οκτωβριανή εξέγερση του 2014 περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο πρώην υπουργός άμυνας, στρατηγός Λουγκουέ, ενώθηκε με το πλήθος των εξεγερμένων! Μετά την παραίτηση του Κομπαορέ ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος ο Μισέλ Καφαντό. Δεσμεύτηκε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όμως ανετράπη τον Σεπτέμβριο του 2015 από νέο πραξικόπημα. Τελικά, παρά το πραξικόπημα, έγιναν εκλογές το Νοέμβριο του 2015 και εκλέχτηκε ο Ρος Κριστιάν Καμπορέ. Αυτός είναι τραπεζίτης. Και ο πατέρας του ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας επί Γιαμεογκό. Ο Καμπορέ έγινε σε ηλικία 27 ετών, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ήταν επί χρόνια συνεργάτης του δικτάτορα Κομπαορέ και για μια περίοδο 2 ετών (94-96) ήταν πρωθυπουργός της χώρας με πρόεδρο τον Κομπαορέ. Μετά πέρασε στην αντιπολίτευση (τον Γενάρη του 2014). Έχει σπουδάσει στη Ντιζόν. Στις εκλογές πήρε από τον 1ο γύρο ποσοστό 53,5%. Ορκίστηκε πρόεδρος και σχημάτισε κυβέρνηση στις 7 Ιανουαρίου 2016. Λίγες μέρες αφού σχημάτισε κυβέρνηση εκδηλώθηκε η τρομοκρατική επίθεση. Γιατί;

Ο τωρινός πρόεδρος Καμπορέ
Ο Καμπορέ είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν έχει καμία σχέση με καπετανάτα και στρατό. Υπήρξε όμως τραπεζίτης! Από ότι φαίνεται είναι άνθρωπος που προσαρμόζεται και συνεργάζεται εύκολα. Υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην δικτάτορα Κομπαορέ και υπηρέτησε σε όλα τα πόστα: κεντρικός τραπεζίτης, υπουργός, πρόεδρος βουλής και πρωθυπουργός.
Φαίνεται όμως ότι ο άνθρωπος ήταν για μεγάλα κόλπα. Από την άλλη, ο δικτάτορας Κομπαορέ, αγαπημένο παιδί των Γάλλων (καθώς είχε ανατρέψει τον επαναστάτη μεταρυθμιστή Σανκαρά) είχε πια παλιώσει. Ο λαός κάποια στιγμή εξεγέρθηκε και βάλανε φωτιά στη βουλή! Και μετά τι έγινε; μετά επικράτησε χάος (όπως στην Αίγυπτο) και τελικά ανέλαβε ποιος; ο πρώην τραπεζίτης, ο πρώην κολλητός του δικτάτορα. Εκφυλισμός για μια ακόμη λαϊκή εξέγερση.

Προφανώς, οι μεγάλοι και οι Γάλλοι φοβούμενοι τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του 2014, πρόκριναν τον μετριοπαθή Καμπορέ. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηρεμήσει το χάος, μέσω εκλογών. Η ατζέντα όμως τώρα μόλις αρχίζει. Με το πού ανέλαβε ξέσπασε αντίδραση από “ακραίους τζιχαντιστές”. Τώρα αν σε λίγες μέρες ο Καμπορέ ζητήσει τη συνδρομή ξένων στρατιωτικών, Γάλλων ή Αμερικανών, εμένα δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση. Το έργο έχει επαναληφθεί.

Επίλογος
Η τρομοκρατική επίθεση στη χώρα είναι πιθανότατα προάγγελος μιας εντονότερης στρατιωτικής επέμβασης τύπου Μάλι, ενισχύοντας τη νεο-αποικιακή πολιτική του Παρισιού. Μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2014, η χώρα δεν πρόκειται να αφεθεί ήσυχη, δεν πρόκειται να αφεθεί ξανά στα χέρια κάποιου ηγέτη τύπου Σανκαρά. Ο χρυσός είναι άφθονος. Δυστυχώς για τους Αφρικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου